Door de overname van Aegon door ASR werden vijfhonderd medewerkers in Leeuwarden plots boventallig. Een groot aantal heeft inmiddels zicht op een andere baan.
Oktober 2023. Voor veel Friese Aegon-medewerkers – nu ASR – was dit het begin van een buitengewoon vervelende en onzekere periode. De verzekeraar, in 1845 opgericht als Algemeene Friesche Levensverzekering Maatschappij, was overgenomen door ASR. Vijfhonderd medewerkers, waarvan 140 uitzendkrachten, werden boventallig doordat het kantoor in Leeuwarden eind 2026 dichtgaat. Tachtig van de 360 vaste krachten vonden al snel een andere baan.
Op het moment dat de aankondiging werd gedaan, was nog van lang niet alle medewerkers duidelijk wat dit voor hen betekende. Sommigen kunnen bij het bedrijf blijven en in dienst treden van ASR, voor anderen is er in de nieuwe organisatie simpelweg geen plek. ASR heeft op het hoofdkantoor in Utrecht al een eigen hypotheekbedrijf en Aegon in Leeuwarden ook. Dat wordt samengevoegd en dat kost banen.
Sindsdien doet ASR van alles om ervoor te zorgen dat het personeel goed terechtkomt. Dat gaat onder meer om het faciliteren en goedkeuren van trainingen, opleidingen en afgelopen donderdag was er zelfs een heuse interne banenmarkt.
Dat wordt gewaardeerd. Ongeveer tweehonderd werknemers schreven zich in voor het zogeheten werkgeverscafé op de begane grond en eerste verdieping van het Aegon-pand aan de Snekerkade in Leeuwarden.
Personeel kon bedrijfspresentaties bijwonen, het cv laten checken en met bijvoorbeeld accountancykantoor Bentacera, de Kredietbank, boetekantoor CJIB, incassobureau Syncasso, de provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden en tal van andere organisaties in gesprek om te kijken naar mogelijkheden voor een baan.
ASR nam het initiatief voor de banenmarkt in samenwerking met het onlangs opgerichte Platform Zakelijke Dienstverlening Leeuwarden, een samenwerkingsverband van twintig bedrijven en instellingen dat zich inzet voor behoud van werknemers voor de regio.
Sommige Aegon-medewerkers konden mee naar het hoofdkantoor van ASR in Utrecht, maar velen maken daar geen gebruik van. Ellen Feenstra (37) uit Stavoren wel. Ze begon in 2014 als „telefoontijger” bij de klantenservice van Aegon en is sindsdien opgeklommen naar opleidingscoördinator, teamleider en sinds kort teammanager.
Het is voor Feenstra 1,5 uur rijden naar Utrecht, maar Leeuwarden was met een uur reistijd ook niet om de hoek. „Ik heb de keuze bewust gemaakt om mee te gaan”, vertelt ze. „Ik heb bij Aegon een werkgever en collega’s gevonden waar ik me prettig bij voel en dat kan ook anders, als ik verhalen van vriendinnen hoor. Ik ben hier om mijn plek en in Utrecht heerst voor mijn gevoel dezelfde cultuur.”
De nieuwbakken teammanager hypotheken volgt ook nog een opleiding bedrijfskunde en is alleenstaande moeder van twee kinderen. Het contact met de vader is wel zeer goed, waardoor Feenstra ook de kans krijgt voor deze stap in haar carrière te kiezen. „Het is wel intensief, maar ik vind het voor de kinderen ook een mooi voorbeeld: probeer kansen te pakken en doe waar je gelukkig van wordt.”
Medewerker hypotheekbeheer Dineke van de Veen (33) uit Franeker was eerst via een uitzendbureau aan Aegon verbonden en sinds een jaar heeft ze een vast contract bij het bedrijf. Het is voor haar, omdat ze met het openbaar vervoer reist, niet te doen om mee te gaan naar Utrecht. Dat zou namelijk drie uren duren. En weer terug. „Met de auto zit je ook op ongeveer 2 uur met file”, weet Van de Veen. „Ik heb ook twee kinderen en zou niet weten hoe ik dat moet regelen. ASR past wel bij me, maar het is gewoon te ver.”
Samen met veertien collega’s volgt Van de Veen nu een opleiding tot specialist omzetbelasting bij de Belastingdienst. Daar treedt ze per 1 september in dienst, mits ze de opleiding dan heeft afgerond. Ze hoopt het „Aegon-gevoel” mee te nemen naar de Belastingdienst, waar haar een pittige functie wacht. „Je moet echt in die materie duiken, maar ik hou wel van een beetje leren.”
Van de Veen besloot al in een vroeg stadium deze stap te maken en te kiezen voor zekerheid. „Ik had ook kunnen wachten op het werkgeverscafé, maar wilde het heft in eigen handen nemen.”
Een van de mensen die al tientallen jaren bij Aegon werkt, is Adriaan Brouwer (60) uit Sneek. Hij heeft in 34 jaar zo’n beetje alles meegemaakt, van de woekerpolisaffaire, veranderende wet- en regelgeving en scherper toezicht. Zijn functie als allround hypotheekmedewerker bestaat niet bij ASR, waardoor Brouwer op zoek moest naar iets anders.
En ergens vond hij dat ook niet heel erg. „Als een klant vroeger een bepaald product wilde, dan regelden we dat. Hypotheken worden voor mijn gevoel meer een standaardproduct en ik vind dat je onderscheidend moet zijn”, aldus Brouwer.
In coronatijd dacht Brouwer al veel over zijn werk na. Hij moest thuiswerken maar vond daar niets aan. Het contact met collega’s was de reden dat hij fluitend van Sneek naar Leeuwarden reed. Brouwer volgde een talentenworkshop en gaf aan dat hij graag vrachtwagenchauffeur wilde worden. Geen teambaan. „Dat klopt, maar ik hou wel van eigen verantwoordelijkheid en ben altijd al wat eigenzinnig geweest. Je ziet de wereld aan je voorbij trekken en hebt geen managers om je heen. Je moet van A naar B en hoe je dat doet, is aan jezelf.”
Brouwer haalde in november zijn vrachtwagenrijbewijs en heeft een nulurencontract bij Kooiker Logistiek. Hij kan in de weekenden worden opgeroepen om zo ervaring op te doen als chauffeur. Op 1 januari gaat hij uit dienst bij ASR. „En als ik dan straks geen baan meer heb, kan ik in ieder geval solliciteren als ervaren vrachtwagenchauffeur.”
De uitstroom van personeel van het hypotheekbedrijf dat nog in Leeuwarden werkt, gaat geleidelijk. Honderd mensen vertrekken per 1 september, de helft gaat naar de Belastingdienst en een aantal naar Bentacera en het CJIB. Nog niet iedereen heeft een nieuwe werkgever gevonden.
Begin volgend jaar vertrekken nog eens honderd mensen en de laatste groep van de vijfhonderd hypotheekmedewerkers kan in de loop van 2026 nog besluiten of ze mee willen naar Utrecht of gebruikmaken van het sociaal plan. „Voor een deel van de collega’s geldt ook dat zij nu al niet meer werken”, zegt woordvoerder Nienke Abid. „Omdat zij gebruik hebben gemaakt van de regeling waarbij ze verlof konden kopen, zodat ze nu een half jaar tot een jaar de tijd hebben om zich te oriënteren op de toekomst.”
Een speciale dank aan alle deelnemende bedrijven en organisaties:
Bentacera, Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), FGD, Achmea, Gemeente Leeuwarden, NHL Stenden, Firda
Provincie Fryslân, Veiligheidsregio Fryslân, VodafoneZiggo, Kredietbank Nederland, UWV, Data eXcellence B.V., Sogeti, Lamberink Makelaars & Adviseurs, Quintor, Syncasso, YoungCapital, Randstad, Copailot, Omnyacc.